Vålådalen
Start Ekorrpasset Snasahögarna Härjedalen Lunndörren Norska Sylarna Rundhögen Vålådalen Tempeldalen Jämttriangeln

Home

Från Sylarna till Vålådalen går man på en väl rösad led. Långt tillbaka i tiden var man nere och snurrade bland Långtjärnarna, numera går man igenom området med sjöarna och upp över Enkälen. Samtidigt får man lite överblick över bl.a. Sylmassivet.

Då man passerat över platån och går nedför mot Handölan så finns det en bro över älven. Efter ytterligare några kilometer når man Gåsån som man däremot måste vada. Blir man blöt om fötterna kan torka sig en stund i vindskyddet som finns på den andra stranden. Efter ytterligare några kilometer på fjället Gåsens sydsida kommer man till Gåsenstugorna.

Från Gåsenstugorna fortsätter man åt nordöst mot Stensdalen. Halvvägs till Stensdalsstugorna finns det ett vindskydd som heter Sjtäntja. Varför dalen kallas just Stensdalen förstår man när man kommer dit, eftersom det är ett väldigt kryssande ett tag mellan just stenarna. Håller man koll neråt åt söder i den urgrävda dalen, man går på norra kanten, ser man några väldigt gröna sjöar därnere. Efter ytterligare ett uppförslut kommer man in mitt emellan Stensdalsstugorna där det finns möjlighet att övernatta. Tyvärr har många väldigt bråttom och rusar vidare mot Vålådalen från Stensdalen.

Det finns två varianter den rösade leden och en numera bortagen led att gå till Vålådalen från Stensdalen. Bägge sträckorna är ungefär lika långa, själv föredrar jag och har gått den numera borttagna leden via Kyrkstensfjället som har en  nordligare sträckning än den rösade leden. Efter att ha gått ner från fjället leder denna sträckning fram till Nulltjärnarna, där det tidigare fanns en camping med ett fik som bl.a. serverade våfflor och enklare rätter.

Vid Nulltjärnarna har man nått en väg med flera valmöjligheter. Är man trött och känner för att inte gå mera kan man ta en taxi eller lifta om det skulle komma någon bil. Om inte annat kan det vara skönt och promenera kilometrarna fram till Vålådalen utan att oroa sig för surdrag och stenar. Strax innan Vålådalen sammanstrålar de bägge sträckningarna i ett litet vägkors.

Copyright © Trekkingpath.com 2014-05-16